Fără autorizație de construire pentru panourile fotovoltaice

Fără autorizație de construire pentru panourile fotovoltaice și/sau panouri solare pentru încălzirea și prepararea apei calde, montate pe clădiri, anexe gospodărești cât și pe sol.

În data de 27.11.2019, la Comisia pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, s-a votat modificarea și introducerea unei litere la articolul 11 din Legea 50/1991, actualizată în 2019 și republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

La articolul 11 alineatul (1), după litera ș) se introduce o nouă literă, literă t), cu următorul cuprins: „t) Montarea pe clădiri, anexe gospodărești și pe sol a sistemelor fotovoltaice pentru producerea energiei electrice şi/sau panouri solare pentru încălzirea sau prepararea apei calde de către prosumatori, cu înştiinţarea prealabilă a autorităţilor administraţiei publice locale şi cu respectarea legislaţiei în vigoare. Sistemele fotovoltaice şi/sau panourile solare vor fi susţinute de o structură formată din elemente constructive capabile să asigure stabilitatea întregului ansamblu și să preia încărcările rezultate din greutatea proprie a structurii și a panourilor, precum şi cele rezultate din acţiunea vântului şi a depunerilor de zăpadă.ˮ

Ce înseamnă pentru prosumatori este că drumul legislativ este scurtat cu aproximativ 3 luni.

Indiferent dacă vrei să îți montezi panouri fotovoltaice pe acoperișul clădirii, pe o anexă sau la sol, NU mai este nevoie să obții autorizația de construire, certificatul de urbanism sau vreun aviz.

Ce trebuie să faci în schimb este să anunți administrația locală (Primăria) și să respecți legislația în vigoare.

Sursa: energiata.orgFii propriul tău PRODUCĂTOR de ENERGIE!

Control Point Brasov oferă servicii de automatizări, național si internațional. Parteneri VALMET. Proiectare instalații de automatizare și instalații electrice.
Electro Point oferă soluții complete pentru implementarea proiectelor de instalație electrică între 0-1 KV pe baza autorizațiilor proprii și 1KV – 20 KV pe baza autorizațiilor partenerilor noștri.
Solar Point oferă soluții complete (la cheie) pentru sisteme fotovoltaice rezidențiale, retail și industrial. Participăm la programul finanțat de AFM pentru sisteme fotovoltaice.
OPEN